Verdeling van alle griepvaccins uitsluitend via de apotheek: KAVA vraagt een krachtig signaal aan het directiecomité van APB en verwacht eind juli een concreet actieplan. Lees hier de open brief …

 

Reageer via acties@kava.be

Beste collega’s,

Laten we meteen ter zake komen. De problematiek is immers voldoende bekend: het dreigende tekort aan griepvaccins dit najaar (in de huidige Corona context) en de terechte bezorgdheid dat vooral de risicogroepen uit de boot zullen vallen. De oplossing is even simpel: de verdeling van het griepvaccin verloopt uitsluitend via de apotheek, gefaseerd volgens doelgroep (conform de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad) en mits registratie van elk vaccin door de apotheker in het GFD. Op die manier kan de verdeling gecentraliseerd worden en voorkom je hamstergedrag.

Onze apothekers maken zich ernstig zorgen. Dat merken we op KAVA in de verschillende mails en telefoons die we daarover al kregen. Lokale apothekers, collega’s die actief zijn in de eerstelijnszone … Ook in onze social media domineerde het topic het debat, naast de onvermijdelijke mondmaskersaga.
Helaas wordt die bezorgdheid versterkt door de stroom aan artikels over bedrijven die massaal griepvaccins opkopen, zoals recent nog in De Standaard. De reactie van APB, dat ‘de apothekers zich zorgen maken’ is berustend en getuigt van weinig strijdlust. Dat zal nochtans nodig zijn om het dossier in beweging te krijgen. Dat verwachten wij ook van APB: onze gesprekspartner en woordvoerder op het federale terrein.

Tijdens het KAVA bestuur van maandag l.l. kwam dit ook ter sprake. De conclusie kwam er snel: we verwachten dat APB hieraan de absolute prioriteit geeft en alles uit de kast haalt om distributie via de apotheken te laten verlopen volgens duidelijke protocols en volledig in lijn met de heersende aanbevelingen. Natuurlijk is onderhandelen een kunst van compromissen sluiten. Natuurlijk kunnen niet alle strategieën en contacten worden blootgelegd. Maar net als onze leden hebben we nu de indruk dat er weinig beweegt en lijkt het alsof de slag al bij voorbaat verloren is. Wij hopen op het tegendeel!

Dit is immers een uitgelezen dossier met een breed draagvlak waarop je progressie moet maken. Publieke opinie, artsen en andere zorgverleners zijn nu al helemaal mee in de zorg voor de prioritaire doelgroepen. In hen vinden we objectieve bondgenoten voor een geregistreerde en geplande verdeling van de griepspuit.

Vandaar onze oproep. Wij vragen jullie om naar buiten te komen met een plan van aanpak. Onomstotelijk te bewijzen waarom het zo relevant is om in te zetten op risicogroepen, partners te zoeken bij de overheid, politici en andere zorgverleners. Om te bekijken wat nu al wettelijk kan en wat moet wijzigen om die exclusiviteit te garanderen. Concrete afspraken te maken en deadlines op te leggen. De druk op te voeren bij politici en parallellen te trekken met de opdracht die we als zorgverlener in Corona hebben gespeeld. Denk daarbij aan de exclusieve verdeling en gecontroleerde afgifte via de apotheek van (bv.) handgels en mondmaskers. We moeten immers niet alleen ingezet worden als het om gratis preventie gaat, maar ook voor de (terug)betaalde.

Elke officina apotheker heeft recht op een stand van zaken. Daarom vragen wij met aandrang om tegen ten laatste het einde van deze maand naar buiten te treden met concrete initiatieven en een duidelijke communicatie over de stappen die nu al gezet zijn. Als lokale beroepsvereniging werken we nadien solidair met alle partners op alle terreinen om die boodschap lokaal te versterken.

We verwachten jullie reactie tegen ten laatste eind juli, zodat wij nog tijd hebben om terug te koppelen naar de achterban. Die is er namelijk net als het KAVA-bestuur van overtuigd dat dit dossier bovenaan op de agenda moet liggen. Deze kans moeten we grijpen!

Met vriendelijke groeten namens KAVA-bestuur

Apr. Philippe Van Reeth – voorzitter KAVA

Reageer via acties@kava.be