De Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen werd opgericht in 1835 als eerste farmaceutische vereniging van het land. KAVA telt ca. 1375 leden, allen apothekers.

KAVA groeide uit tot een serviceverlenende vereniging voor de Antwerpse en Vlaamse apotheker.

De tariferingdienst haalt de voorschriften op en maakt de facturen aan van de afgeleverde geneesmiddelen aan de mutualiteiten. De boekhoudkundige stukken van de apotheker worden behandeld door accountancy. Het secretariaat staat in voor de ledenadministratie, abonnementen, publicaties, organisatie van projecten en activiteiten etc. Farmad is het softwarepakket dat voor de officina is ontwikkeld en de communicatie met de groothandel, het stockbeheer, de verwerking van de voorschriften en de tariferinggegevens automatiseert. KAVA is al die jaren een trendsetter op ideologisch vlak geweest, maar speelde ook een eersterangsrol op gebied van de praktijkontwikkeling binnen de apothekerswereld.

Waar de apotheker vroeger werd aanzien als een bereider van geneesmiddelen, later als afleveraar, is hij vandaag de raadgever van de patiënt en reikt zijn taak veel verder dan enkel het afleveren van geneesmiddelen. Dankzij KAVA beschikt de apotheker over de noodzakelijke up-to-date informatie en degelijk materiaal voor de verdere uitbouw van zijn officina-praktijk.

Lotte Veraart