Stellen dat het apothekersberoep de afgelopen jaren ingrijpend wijzigde, is hét understatement van het jaar. Na de GGG astma en huisapotheker werd in 2022 het testen op COVID in de officina vergoed. En met het invoeren van maar liefst drie nieuwe, terugbetaalde diensten (afbouw benzo’s, GGG medicatienazicht en vaccinatie) in 2023 ziet het takenpakket van de apotheker er alleszins breder en voor velen ook boeiender uit. Dat concreet in de apotheekwerking implementeren is een uitdaging, waarin sommige collega’s beter slagen dan andere.

In 2024 zet het KAVA focusdomein farmaceutische zorg volop in op ‘point of care testing’ in de apotheek, medication review, vaccinatie en farmacogenetica. Tegelijk willen we onze leden helpen bij de integratie van die nieuwe diensten. Zo starten we in februari met een opleiding ‘lean and change’, maar we willen verder gaan dan enkel opleidingen.

Om nog beter zicht te krijgen op de concrete behoeften van iedereen, organiseert het focusdomein ‘farmaceutische zorg’ deze bevraging. Met die resultaten willen we nadien aan de slag om de concrete implementatie te verhogen door specifieke opleidingen te organiseren, goede voorbeelden onder de aandacht te brengen, waar nodig (politieke) signalen te geven en vooral de werking in úw apotheek future proof te maken. We zijn ervan overtuigd dat dit met en door het hele apotheekteam moet gebeuren, waar de eigenaar of titularis een essentiële schakel is. Daarom vragen we ook dat de titularis van de apotheek deze enquête invult en er eerst even intern over afstemt met het team.