Als eerste actie stellen we voor om een affiche in de apotheek te hangen met de boodschap: ‘UW gezondheid in het gedrang. Merci Maggie!’

Maggie De Block is de populairste minister van het land, maar de vraag is: hoelang nog? De regering besliste vorige week dat er 902 miljoen bezuinigd moet worden in de gezondheidszorg. Dat is 1/3de van de totale besparingen, waarvan de helft ten laste van de geneesmiddelensector. Minister De Block liet weten dat er gesneden zou worden met een fijn scalpel. Het bleek een botte bijl te zijn. In tegenstelling tot eerdere beloftes wordt de patiënt wel degelijk geraakt (door sommige geneesmiddelen niet meer terug te betalen en het remgeld voor antibiotica te verhogen).

Veel erger nog: de regering heeft bovendien beslist om de honoraria voor hoofdstuk IV te schrappen. Dat is 20% van het budget dat de apothekers wilden overhevelen naar nieuwe diensten om patiënten te helpen met een beter geneesmiddelengebruik. (Tien maanden onderhandelen over een meerjarenkader ongedaan gemaakt - van een ‘scalpel’ in de rug gesproken.) Nochtans is in onze buurlanden aangetoond dat dergelijke diensten een meerwaarde hebben die de kostprijs ervan ruimschoots overschrijdt. Daar wordt niet alleen de gezondheid van de patiënt beter van, maar ook die van de staatskas.

De besparingsmaatregelen maken de apotheken nog een stuk kwetsbaarder. De toegankelijke ‘apotheek in de buurt’ wordt daardoor bedreigd. De vraag is waar minder mobiele patiënten nog farmaceutische zorg en advies kunnen krijgen als ze niet meer terecht kunnen bij hun huisapotheker.

Wat is ons actieplan?
Als eerste actie stellen we voor om deze PDF-pictogram poster op te hangen. De tweede actie staat al in de steigers. Heel binnenkort bezorgen we u een lading stickers met de boodschap ‘Merci Maggie’, die u kunt plakken op geneesmiddelverpakkingen die u aflevert. Donderdag is er een overleg gepland met het kabinet van Maggie De Block. Als dat onvoldoende resultaat oplevert, gaan we over tot andere en hardere acties. Tijd voor actie. Toon uw verontwaardiging!

Meer info op onze homepage en op www.facebook.com/blockdeblock.