Bekijk de volledige ATV-reportage.

Zoals u weet werd het meerjarenkader (MJK) op 15 maart 2017 goedgekeurd. Wat het luik ‘wacht’ betreft, kwam daar duidelijk naar voren dat de minister geen drempels wil; financiële noch communicatieve. Naast de invoering van een permanentievergoeding is de openbare publicatie van de nachtwacht op apotheek.be één van de afgesproken wijzigingen. Dit is wat het MJK hierover letterlijk zegt.

‘In het belang van toegankelijke, transparante informatie voor patiënten, zal de informatie over de bereikbaarheid van de wachtdiensten worden geïntegreerd in de gratis dienstverlening van het systeem 1733 nummer. In afwachting wordt de apotheek van wacht na 22 u ook bekendgemaakt op de website apotheek.be.’

Dat dit heel wat vragen oproept, is niet meer dan normaal. KAVA wenst zich constructief en proactief op te stellen en het MJK consequent uit te voeren, maar rekening houdend met de bezorgdheden van haar leden.

De werkgroep wachtdienst op KAVA heeft zich gebogen over deze problematiek en opmerkingen geformuleerd die meegenomen worden in de discussie en zoektocht naar mogelijke alternatieve oplossingen. Eén van de voorstellen is een korte rondvraag bij de apothekers, telkens na een nachtwacht.

Op die manier willen we onze collega’s bevragen hoe zij de nachtwacht ervaren hebben: (1) is er een toename van het totaal aantal afleveringen, (2) is er een toename in niet voorgeschreven afleveringen en (3) last but not least werd de apotheker geconfronteerd met (verbale of fysieke) agressie.

Deze 'enquête' wil zo meetbaar en objectief mogelijk de gevolgen van de nachtaffichering in kaart brengen. Op termijn geeft dit belangrijke informatie om tendensen vast te stellen en onderbouwde conclusies te trekken. Het gaat om vijf (korte) vraagjes die een duidelijk beeld schetsen van wat de voorbije nacht werd afgeleverd. Zo kunnen we objectief nagaan of apotheken (terug) evolueren naar een nachtwinkel en – mocht dat effectief ook zo zijn – hierop als KAVA gepast reageren.

Concreet? Binnenkort krijgt u na elke nachtwacht ’s ochtends automatisch (en vanuit Geowacht) een mail met een link naar die enquête. De vragen hebben enkel betrekking op de periode van 22u00 tot 9u00. Het duurt slechts enkele minuten en verschaft ons dus zeer waardevolle informatie.

Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking,

Apr. Philippe Van Reeth - voorzitter KAVA