Naar aanleiding van de berichtgeving in de reguliere pers over het meerjarenkader ging er heel wat aandacht naar de afspraken rond de wachtdienst (nachtwacht die openbaar wordt, wachthonorarium dat niet meer steeds aan de patiënt aangerekend wordt) …

Hieronder leest u cursief de alinea uit het hoofdstuk wachtdienst (4.2.) dat hieraan gewijd wordt in het akkoord (integrale versie, beschikbaar via deze link). Hierover kwamen er al heel wat vragen bij KAVA binnen, zeker wat de timing betreft. In  2017 staat alvast ‘Bekendmaking van de apotheek van wacht na 22u’ genoteerd; voor 2018 ‘Conventie aanpassen m.b.t. wachthonoraria’. Zoals APB eerder ook al aangaf, betekent dit nog niet dat die vandaag in voege treden. Uiteraard zal er hierover tijdig en zorgvuldig worden gecommuniceerd naar onze leden en onrechtstreeks de patiënten. De aandacht die dit feit in de gewone media kreeg, heeft er helaas voor gezorgd dat enkele patiënten denken dat die regeling nu al ingaat. Maar dat is voor alle duidelijkheid nog niet het geval. Mocht u die vraag krijgen, dan kan u laten weten dat dit binnen de concrete uitwerking van het meerjarenakkoord past en later nog officieel uitgewerkt zal worden.

‘Een adequate permanentievergoeding zal worden ingevoerd voor wachtbeurten tijdens de nacht (na  22 uur en tot 8u) (cf. infra). Tijdens die wachtbeurten met permanentievergoeding kunnen geen wachthonoraria worden aangerekend aan het Riziv. Voor wachtbeurten overdag en ’s avonds tot 22u wordt bij aflevering van vergoedbare geneesmiddelen op basis van een dringend voorschrift wel nog in het wachthonorarium voorzien door het Riziv. Aan de patiënt zal op die momenten echter geen wachthonorarium meer worden aangerekend wanneer hij of zij over een voorschrift voor niet-vergoedbare geneesmiddelen beschikt, behalve wanneer het manifest om een niet-dringend geval gaat (bijv. een voorschrift van meer dan een maand oud). Dat betekent dat een patiënt ’s avonds en overdag alle voorgeschreven geneesmiddelen – zowel vergoedbare als niet-vergoedbare – zonder meerkost kan verkrijgen bij de apotheek van wacht. Er is dus geen financiële drempel meer voor patiënten om een voorgeschreven geneesmiddelentherapie meteen op te starten na een avondconsultatie bij de huisarts of een andere zorgverstrekker.’

We begrijpen dat de invoering van het meerjarenkader rechtstreeks raakt aan uw officinapraktijk. KAVA zal niet nalaten om hierover zo transparant mogelijk te communiceren, uiteraard afhankelijk van de info die ons ter beschikking wordt gesteld. We herinneren er u tenslotte aan dat het om een ‘kader’ gaat en dat de praktische uitwerking de volgende (en allicht belangrijkste) opdracht is van APB en haar leden. In de loop van volgende week komt KAVA alvast met nog meer concrete info naar buiten.

Inhoudelijke opmerkingen mag u steeds doorsturen naar acties@kava.be.