Na heel wat verontwaardigde, bezorgde, ontgoochelde reacties van de apothekers uit het veld, communiceerde APB hierover uitgebreid in de nieuwsflash van woensdagavond 14/10.

Levering van griepvaccins: niet voor eind oktober

Verschillende media hebben de voorbije dagen bericht over de chaotische en penibele situatie waarin de apotheken zich bevinden doordat de vraag naar griepvaccins op dit ogenblik veel groter is dan het aanbod. Vanmiddag heeft het FAGG, op onze vraag, en nieuwe mededeling gepubliceerd om meer duidelijkheid te scheppen over de levering van de vaccins. In een notendop:

  • Er moeten nog een miljoen doses griepvaccin geleverd worden. "Een groot deel van die vaccins zal eind oktober, begin november geleverd worden aan de apotheken", preciseert het FAGG. Het Agentschap vermeldt ook de situatie voor elke betrokken firma:
    • Sanofi: al 80 % van de voorziene vaccins verdeeld. De resterende 20 % wordt rond 5 november verdeeld.
    • Mylan: al 74 % van de voorziene vaccins verdeeld, eind oktober wordt nog 22 % verdeeld en midden november wordt de laatste 4 % verdeeld.
    • GSK: al 24 % van de voorziene vaccins verdeeld, 50 % worden eind oktober verdeeld, 10% eind november en 16 % midden december (ingevoerde loten).

      De gefaseerde aflevering met voorrang voor de doelgroepen blijft meer dan ooit van toepassing en moet door iedereen strikt worden nageleefd. Niet alleen door apothekers, maar door alle betrokken zorgverleners en kanalen!

Uitgaande van het principe dat onze leden de spelregels inderdaad respecteren, heeft APB aan het FAGG uitdrukkelijk gevraagd om de nodige controles uit te voeren. Het is daarom uitgesloten om voorraden aan te houden voor de vaccinatie van mensen die niet tot de prioritaire doelgroepen behoren. Vrijdag is er een nieuwe vergadering gepland bij het Agentschap, dat de evolutie van de voorraden van week tot week zal volgen.

Wij zijn ons er terdege van bewust dat de huidige situatie zeer moeilijk te beheersen is in de apotheek. Het is de plicht van de overheid om de bevolking te informeren. Maar je kan de mensen (die tot de prioritaire doelgroepen behoren) in ieder geval geruststellen dat er over enkele weken weer vaccins beschikbaar zijn en dat het dan nog niet te laat is om zich te laten vaccineren. Voor de niet-prioritaire doelgroepen is het op dit moment onmogelijk om iets te beloven...

FAQ

Na de wijzigingen rond het afleveren van griepvaccins hebben leden onze Juridische dienst of onze Documentatiedienst gecontacteerd. De frequently asked questions zijn verzameld op MyAPB, in een nieuwe FAQ-rubriek.