De regering breidt de teststrategie uit. Zo verscheen vorige week op 25 maart het Koninklijk Besluit, dat het mogelijk maakt dat zelftests in België verkocht mogen worden, en dit enkel via de officina apotheken. Maar wat betekent dit concreet voor ons? Toch nog even voorzichtig zijn en verdere berichten afwachten …

De keuze voor verdeling via de officina apotheek kwam er omdat zowel minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke als professor Herman Goossens – die de nationale taskforce testing leidt – ervan overtuigd zijn en er ook op rekenen dat apothekers de aflevering van een zelftest op een kwaliteitsvolle manier begeleiden. Toelichten hoe de test correct te gebruiken, uitleggen wat de waarde van zo’n test is in beheersing van de covid-19 pandemie én bij een positief resultaat de burger doorverwijzen naar zijn arts. De aflevering van de zelftest kan ook geregistreerd worden in het farmaceutisch dossier.

Er zijn op heden nog geen zelftests beschikbaar. Aan de modaliteiten wordt nog hard gewerkt door het FAGG. Dat zal een lijst publiceren van zelftests die voldoen aan de geldende reglementering en die burgers dan in de officina zullen kunnen aankopen. Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer het eerste merk van vergunde zelftests bekend zal zijn. Eens de lijst met de eerste zelftest(s) gepubliceerd is, zullen er allicht nog andere volgen. Ook dan zal er pas duidelijkheid zijn over de (aankoop)prijzen van de (verschillende) zelftests. Het is goed deze evolutie op te volgen, alvorens zich te engageren voor het aankopen ervan. Hou zeker de beroepspers van APB en KAVA in de gaten voor actuele en correcte info.