Enkele weken geleden kondigden we trots de samenwerking met de stad Antwerpen aan rond de stoffen mondmaskers. Die maskers worden sinds vorige week verdeeld met duidelijke afspraken rond registratie en toelichting aan de patiënten (https://www.kava.be/covid19). Gisteren verscheen dan de officiële communicatie rond de verdeling van de federale maskers, vandaag de PDF-pictogram procedure met specifieke afspraken. Hoe zit dat nu juist? Wat duiding door KAVA-voorzitter Philippe Van Reeth ...

 

Beste collega,

Op de Bondsraad van april l.l. werd door alle beroepsverenigingen positief gereageerd op de vraag of apothekers akkoord waren met distributie van maskers, testing en op termijn zelfs vaccinatie in de apotheek. APB zou dit verder opnemen en uitwerken, zonder dat er op dat ogenblik concrete afspraken waren of er al enige duidelijkheid was.

Een maand later, op de Bondsraad van mei, werd gemeld dat de onderhandelingen nog steeds bezig waren en dat het 'nog alle kanten kon uitgaan'. Ondertussen kwam van Stad Antwerpen de vraag om mee te werken aan de verdeling van mondmaskers via de lokale apotheken. Dit werd grondig besproken met de vier eerstelijnszoneverantwoordelijken en positief bevonden. Een opportuniteit voor de Antwerpse apothekers! Uiteindelijk resulteerde dit in een prima opgezette campagne die, naar ik meen, in het algemeen goed ontvangen werd door de overgrote meerderheid van de collega’s. Vanuit KAVA hebben we toen al op APB aangekaart dat het allicht geen sinecure zou worden om beide acties goed op elkaar af te stemmen ...

Dat er nu toch een verdeling van federale maskers bovenop komt, roept terecht veel vragen op. Voor allen die al meewerken aan de campagne van de Stad Antwerpen is dit dubbel of op zijn minst extra werk. Je kan daar positief of afwijzend op reageren. Vraag is natuurlijk in welke mate dit de werkdruk in de apotheken nog verder zal verhogen. Het moet tenslotte haalbaar blijven in de dagdagelijkse praktijk! Dat laatste is een grote onbekende, zeker omdat veel inwoners al in het bezit zijn van een (al dan niet zelfgemaakt) masker. Misschien zal het dus allemaal niet zo'n vaart lopen?!

Samenwerking met stad Antwerpen blijft alvast prioritair, zeker gezien de optimale contacten die we vandaag al hebben en ook in de toekomst nog kunnen ‘inzetten’. Anderzijds is er ook het engagement van alle beroepsverenigingen om samen met APB te zorgen voor een optimale verdeling van de federale maskers.

Als apothekers kunnen we niet anders dan deze sociale rol opnemen, zelfs al is dit in moeilijke en niet ideale omstandigheden. Maar nogmaals: het moet voor iedereen haalbaar blijven. Indien we merken dat deze oplossing om welke redenen dan ook niet werkbaar of kwaliteitsvol is, willen we dat signaal graag naar APB geven. Best met concrete voorbeelden of argumenten. Dan zal KAVA zeker aan de alarmbel trekken want dit is voor ons een topprioriteit. Die reacties mag je sturen naar acties@kava.be.

Ondertussen onderhandelen we met APB om een zo eenvoudig mogelijke registratieprocedure en duidelijke richtlijnen te bekomen. Oprecht dank voor jullie enorme inzet de voorbije weken en maanden, we zijn ervan overtuigd dat dit op korte termijn een positief verhaal kan worden, voor alle apothekers.

Met vriendelijke groeten,

Apr. Philippe Van Reeth