De jury voor de KAVA-prijs bestond ook dit jaar uit afgevaardigden van apothekers uit het KAVA-bestuur, de AFT-redactieraad en collega’s die actief zijn in farmaceutische zorgprojecten op KAVA. Ze hebben elk afzonderlijk de verschillende masterproeven kritisch nagelezen en gescoord op elementen als ‘originaliteit en creativiteit’; ‘inzicht in de belangrijkste thema’s van het onderzoeksgebied’, ‘duidelijk en juist gebruik van de vaktaal’, ‘goede structuur’, ‘kwaliteit van de argumentatie’ en ‘praktijkgerichtheid’. Ze hebben alleen de masterproeven beoordeeld van studenten met wie er geen enkele band was (stagiair, familielid of andere relatie) en hebben bewust de vooraf opgenomen filmpjes NIET bekeken.

Allereerst wenst de jury te vermelden dat de omvang van de resultaten indrukwekkend is. De auteur heeft enorm knap werk geleverd om zo’n grote hoeveelheid data te verzamelen via een eigen onderzoek. Er is voor de apotheker in de praktijk inderdaad een nood aan parameters zoals indicaties, maar ook nierfunctiewaarden om een betere uitvoering van onze job als medicatiespecialist waar te kunnen maken.’

De aandachtige luisteraar weet nu al dat de masterproef die de KAVA-prijs gewonnen heeft, gaat over de ‘Indicatievermelding op het geneesmiddelen-voorschrift: een stap vooruit of een stap te ver’. Ik lees verder wat de jury nog vertelt over de masterproef van Marijke Peeters.

‘De masterproef is aangenaam om lezen en geschreven in verzorgd taalgebruik. Naast een goede literatuurstudie, die onderzocht wat er in het buitenland gebeurt – is er ook een originele insteek. De auteur staat stil bij wat de patiënt ervan vindt als er een indicatievermelding op het voorschrift zou staan. De verbetering van farmaceutische zorg staat centraal en dat is ook het hoofdobjectief van deze KAVA-prijs, die zich toespitst op de officinapraktijk. Het vermelden van de nierfunctie op het voorschrift zal een goede stap zijn in de richting van een meer uitgebreide farmaceutische zorg.

De masterproef is tenslotte een prima aanzet om met de juiste argumenten verder aan de slag te gaan zodat voortaan de indicatie op het voorschrift kan worden vermeld.’

Antwerpen, 20 september 2021