Terreurdreiging en kaliumjodide

De laatste informatie- en predistributiecampagne van KI-tabletten dateert van 2011. Sindsdien zijn de richtlijnen en procedures niet veranderd. Wij zetten alles nog eens op een rijtje.

Binnen de risicozones

In het voorjaar van 2011 werden nieuwe kaliumjodidetabletten verdeeld aan alle apotheken in een perimeter van 20 km rond de nucleaire sites in Doel, Tihange, Mol-Dessel, Borssele (Nederland) en Chooz (Frankrijk) en 10 km rond de site in Fleurus. De Hoge Gezondheidsraad adviseerde om die perimeter uit te breiden tot een afstand van 100 km. Momenteel is dat echter nog niet het geval.

In de risicozones bevinden zich 1241 apotheken. Alleen die apotheken kunnen jodiumtabletten bestellen en afleveren. De groothandels leveren geen tabletten aan apotheken buiten die zones. Apothekers moeten de voorraad beheren als een goede huisvader. U moet niet controleren of een patiënt effectief in de risicozone woont, maar het is het natuurlijk niet de bedoeling dat u de verpakkingen zomaar uitdeelt of doorgeeft aan collega’s buiten de risicozones.

Jodiumtabletten zijn niet de enige, noch de eerste, beschermingsmaatregel. Zodra er alarm wordt geslagen, is het van belang binnen te blijven, met gesloten deuren en vensters. Het innemen van jodiumtabletten is een voorzorgsmaatregel, die zelfs na het optreden van een nucleair ongeval niet altijd moet worden toegepast. De tabletten mogen niet worden ingenomen op eigen initiatief, maar slechts na aanbeveling door de overheid.

Buiten de risicozones

De huidige richtlijnen voorzien in de aflevering van KI-tabletten in een zone van 20 km rond de kerncentrales. Het verdelen van kaliumjodide buiten die zones is op dit ogenblik niet voorzien en niet aangewezen. Er zijn geen aanwijzingen voor een concrete nucleaire dreiging. Stel de patiënten gerust: de apothekers zijn voorbereid om een oplossing te bieden in noodgevallen.

Alle apotheken (ook buiten de risicozones) moeten verplicht beschikken over 500 gram KI-poeder. Dat kan in noodsituaties worden gebruikt voor het bereiden van een oplossing met stabiel jodium. Een dergelijke bereiding moet ex tempore gemaakt worden, gelet op de beperkte houdbaarheid (14 dagen) en zal uitsluitend bereid worden op uitdrukkelijke vraag van de overheid. U gaat best na of u die verplichte grondstof in voorraad hebt en of ze nog niet vervallen is.

Het fagg publiceerde een omzendbrief met ‘richtlijnen voor de officinale bereiding van kaliumjodide oplossingen’. U kunt de omzendbrief afdrukken om voorbereid te zijn. Het is gevaarlijk om op eigen initiatief bereidingen te maken, aangezien die niet stabiel zijn en een vals gevoel van veiligheid geven.

Meer informatie vindt u op de website www.nucleairrisico.be.

(Bron APB)

Bijlages