Voedingsadviezen

Voedingsadviezen

Gezonde voeding adviseren is belangrijk, maar hoe pak je dit aan?

25 voedingsadviezen in handige scheurblokken

Gezonde voeding is één van de 3 pijlers die bijdraagt tot een gezonde leefstijl, naast voldoende beweging en bewustwording.

Voedingsadviezen

Via KAVA’s ‘Voedingsadviezen, tips van je apotheker’ kan je op basis van huidige richtlijnen wetenschappelijk gefundeerde aanbevelingen meegeven i.v.m. voeding aan specifieke doelgroepen in de apotheek (baby’s, kinderen, volwassenen, sporters, zwangere vrouwen, senioren, personen met obesitas, diabetes of ondervoeding, etc.).

  • 25 handige scheurblokken, gemakkelijk mee te geven aan de patiënt (laagdrempelig)
  • 25 adviezen op maat van de patiënt, geschreven in duidelijk verstaanbare, klare taal
  • Adviseer meer dan 600 patiënten
  • Ontwikkeld door KAVA i.s.m. voedingsexperts en diëtisten

Een volledige set bestaat uit 25 thema's. Elk thema bestaat uit een scheurblok van 25 bladen.

Tarieven

Je hebt de keuze om de volledige set te bestellen of per thema (vanaf 10 thema's)

Aantal thema's naar keuze Tariferende
klant
Niet-tariferende
klant
10 thema's € 60 € 68
15 thema's € 80 € 88
20 thema's € 95 € 103
25 thema's (volledige set) € 105 € 113

Deze prijzen zijn exclusief 6 % btw, verzendkosten zijn inbegrepen.

25 thema's

Babyvoeding

Gedurende het eerste levensjaar staat de voeding van de baby in relatie met de groei, de fysiologische, sociale en motorische ontwikkeling. Hier wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen: Welke groepen bestaan er in babyvoeding? Hoeveel moet mijn baby per dag drinken? Wat is een goede uurregeling voor de voedingen? Hoe maak ik de flesjes klaar? Welk water gebruik ik het best voor de bereiding van de voeding? Heeft mijn baby extra vitaminen nodig?

Bariatrische chirurgie

Na en bariatrische chirurgie vereist levenslange aanpassing van de levensstijl. Dit voedingsadvies geeft specifieke aandachtspunten bij o.a. gastric banding, gastric bypass en sleeve gastrectomie.

Bijvoeding

Door ziekte en behandeling is het niet altijd even gemakkelijk om de richtlijnen van gezonde voeding te blijven volgen. Door energierijke voeding zal jouw gewicht makkelijker stabiel blijven of toenemen. De tips van je apotheek gaan over algemene voedingstips en maaltijden energierijk maken.

Borstvoeding

Borstvoeding is en blijft in de meeste gevallen de beste keuze voor een zuigeling die op tijd geboren werd. Deze tip bespreekt de voordelen van borstvoeding voor baby en moeder en geeft antwoord op de vragen wanneer voeden, hoeveel voedingen per dag, …

Chronische nierinsufficiëntie

Beschadigde nieren beïnvloeden de bloeddruk. Naast de behandeling van de arts is het belangrijk dat de patiënt zijn dieet aanpast om de gevolgen van nierinsufficiëntie zo veel mogelijk te beperken.

Constipatie

De sleutel tot een succesvolle frequente en zachte ontlasting in beweging, water en vezels.

Darmonderzoek

Darmonderzoek of colonoscopie vereist een strikte darmvoorbereiding. Deze tip geeft mee wat wel en niet mag.

De voedingsdriehoek

Wat verstaan we onder een evenwichtige voeding ? Hier bieden we een onderbouwde leidraad voor een evenwichtige voeding.

Diabetes type 2

Diabetes is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een verhoogd suikergehalte in het bloed. Hier wordt uitgelegd wat de oorzaak is en wat de behandeling inhoudt.

Diarree

Deze tip van je apotheker somt de veel voorkomende oorzaken van diarree op, geeft raad wat te doen naargelang wie diarree krijgt (kinderen, volwassenen, bejaarden).

Eerste hapje

Tot de leeftijd van 6 maanden is alleen melkvoeding voldoende voor een opgroeiend kind. Daarna is het belangrijk dat er geleidelijk aan wordt kennisgemaakt met vaste voeding. Maar wat, hoeveel en wanneer ?

Coeliakie (glutenintolerantie)

Bij een glutenintolerantie gaat het om een onvermogen om gluten uit de voeding te verdragen.

Hypercholesterolemie

Over hart- en vaatziekten wordt veel gepraat en geschreven. Wat zijn de oorzaken en de risicofactoren? Welke soorten cholesterol bestaan er en hoe kunnen we het risico op hart- en vaatzieken beïnvloeden?

Hypertensie (hoge bloeddruk)

Wat is hypertensie? Wat zijn de oorzaken? Wat kunnen we er aan doen?

Hypotensie (verlaagde bloeddruk)

Wanneer onze bloeddruk niet optimaal geregeld wordt door het lichaam kan die plots verlagen. Door beweeg- en voedingstips toe te passen kan je dit probleem proberen te voorkomen.

Jicht

Jicht is een pijnlijke reumatische ontsteking die veroorzaakt wordt door gekristalliseerd urinezuur in het gewricht. Voeding speelt bij de behandeling van jicht een belangrijke rol.

Kauw- en slikstoornissen

Dysfagie is een stoornis in het slikvermogen. Erken de symptomen en lees hier enkele belangrijke voedingstips.

Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie heeft ons lichaam het moeilijk om melk(producten) te verteren. Dat kan een aangeboren afwijking zijn of optreden na een infectie van ons spijsverteringsstelsel.

Maaglast/maagzweer

Symptomen van maaglast zijn de verstoorde of vertraagde vertering, misselijkheid of braken, maagzuur of een opgeblazen gevoel. Wie maaglast heeft kan op de voeding letten. Lees er meer over in deze tip van je apotheker.

Obesitas bij kinderen

Obesitas bij kinderen heeft invloed op lichamelijk en sociaal vlak. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van overgewicht? Wat is BMI en streefgewicht?

Prikkelbare darm (IBS)

Irribable bowel syndroom: wat zijn de oorzaken en diagnose?

Adviezen voor gezonde senioren

Om een gezonde levensstijl te bekomen raden wij senioren een evenwichtige, gevarieerde voeding aan volgens de actieve voedingsdriehoek.

Sportvoeding

Correcte voeding zorgt voor betere prestaties, zowel voor de topsporter als voor de recreant.

Vegetarisme / veganisme

Kies je er voor geen vlees en vis te eten? Houd rekening met verschillende criteria en aandachtspunten.

Zwangerschap

Alles wat je eet en drinkt als je zwanger bent gebruikt je lichaam om jou en je baby te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Je kunt echt het verschil maken. Met een paar aandachtspunten kan je het risico op heel wat complicaties verkleinen.