BELpREG zwangerschapsregister

BELpREG
Delen
FacebookTwitterLinkedIn
13 mei 2024

Informeer je zwangere patiënten over het BELpREG zwangerschapsregister !

Voor veel geneesmiddelen is er onvoldoende kennis over de veiligheid van het gebruik tijdens zwangerschap. Het ‘citizen science’ project BELpREG (KU Leuven) wil hier iets aan doen!

Aan de hand van online vragenlijsten verzamelen de onderzoekers informatie over het gebruik van geneesmiddelen voor, tijdens en na de zwangerschap én de gezondheid van moeder en kind. Vrouwen ontvangen tijdens de zwangerschap om de 4 weken een (korte) online vragenlijst. Daarnaast ontvangen ze twee vragenlijsten in de eerste 8 weken na de bevalling, en een vragenlijst over de gezondheid en ontwikkeling van het kind op 6 en 12 maanden na de bevalling. De gegevens die vrouwen in BELpREG registreren, worden gebruikt om kennis over de veiligheid van geneesmiddelen te verbeteren. 

Ook zwangere vrouwen die (momenteel) geen geneesmiddelen gebruiken, kunnen deelnemen. Het is namelijk belangrijk om voldoende ‘controlepersonen’ te hebben. Bij voorkeur starten vrouwen zo vroeg mogelijk in de zwangerschap met hun deelname, al kunnen ze op eender welk moment in de zwangerschap instappen. Vanaf januari 2024 is BELpREG ook in het Frans en Engels beschikbaar! 

Informeer en motiveer jouw zwangere patiënten tot deelname! 

  • Zwangere vrouwen kunnen zich aanmelden via www.belpreg.be.
  • Meer informatie is te vinden op www.belpreg.be. De website is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Volg BELpREG ook op social media (FacebookInstagram). Hier verschijnen regelmatig inhoudelijke posts over het onderwerp. Deze posts kan je delen via het social media profiel van je apotheek. 
  • Wil je BELpREG flyers ontvangen om aan je zwangere patiënten mee te geven? Stuur een mail naar info@belpreg.be en vraag gratis flyers en/of posters aan. Vermeld in de mail het leveradres en het gewenste aantal flyers/posters (in NL, FR of ENG).
  • Digitaal promomateriaal vind je op www.belpreg.be/informatie-voor-zorgverleners/. Een digitale BELpREG poster kan je bijvoorbeeld gebruiken voor je apotheekschermen.

Bij vragen of suggesties kan je contact opnemen met BELpREG coördinator Michael Ceulemans via michael.ceulemans@kuleuven.be of info@belpreg.be.

Hartelijk dank om BELpREG bekend te willen maken bij zwangere vrouwen, en bij uitbreiding zorgverleners bij jou in de buurt! 

Het BELpREG initiatief werd goedgekeurd door EC Onderzoek UZ/KU Leuven (S66464).