SNELTESTEN

UPDATE: Nieuwe CTPC code voor patienten die een positieve ZELFtest hebben afgelegd. Zij kunnen voortaan via een nieuw online formulier een CTPC-code aanvragen voor de uitvoering van een sneltest of PCR-test om dat resultaat te bevestigen. Symptomatische patiënten krijgen de aanbeveling zich te laten testen bij de apotheker. Het eForm waarin je sneltesten registreert, wordt geüpdatet met een nieuwe testindicatiecode (TP0600). De sneltest wordt voor die patiënten ook terugbetaald.

Vanaf maandag 01/11 mogen alle apotheek die dit wensen, hiervoor ook opgeleid zijn, de ruimte en tijd hebben én voldoen aan de kwaliteitsvereisten (zie hier) sneltesten uitvoeren voor symptomatische patiënten alsook terugkerende reizigers.
Je beslist zelf of je sneltesten in de apotheek wenst aan te bieden en zo ja, op welk moment je dat wenst te doen. Bied je sneltesten aan, dan moet je dat duidelijk afficheren in de apotheek (met bv. deze affiche).

Op apotheek.be kan je een overzicht terugvinden van alle apotheken die testen aanbieden. Wijzigingen kan je nog steeds doorgeven via sneltestapotheek@farmaflux.be.

 

Belangrijk om weten:

  1. Enkel nasofaryngeale of een gecombineerde keel-neus staalafname zijn toegelaten (geen speekseltesten!)
  2. Elke eForm zal voortaan een CTPC bevatten. Kijk goed na hoe je die moet invullen/automatisch toevoegen.
  3. Voortaan zullen er 4 'testindicaties' zijn. ( hieronder verder verduidelijkt)
  4. Elke negatieve sneltest geeft aanleiding tot een CST of EU Digitaal COVID-certificaat.
  5. Na een positieve sneltest kan de patiënt nog steeds geen herstelcertificaat verkrijgen via sneltest, daarvoor moet een PCR-test uitgevoerd worden.


Zit je toch nog met vragen? Herbekijk dan de webinar die APB op woensdag 1/12 gaf met heel wat tips en concrete antwoorden. Je kan ook de presentatie downloaden om deze op een rustiger moment door te nemen. Zowel de webinar als de presentatie vind je via deze link.

Testing

Wie mag getest worden in de apotheek?

1. TP0110 Symptomatische patiënten 

  • Patient heeft maximum 5 dagen symptomen 
  • Patient is ouder dan 6 jaar

2. TP0120 Symptomatische patiënt met CTPC code uit zelfevaluatietool

  • Zelfde als TP0110, maar met code uit zelfevaluatietool

3. TP0114 Terugkerende reizigers met CTPC code na invullen PLF

  • Twee testen: op dag 1 en op dag 7
  • Indien de test op dag 1 positief is, volgt 10 dagen isolatie
  • Indien de test op dag 1 negatief is, dient de persoon in quarantaine te gaan (afhankelijk van land waarvan ze terugkomen) en een tweede test ondergaan op dag 7. Indien de test op dag 7 negatief is, wordt de quarantaine opgeheven.

4. TP0119 Asymptomatische personen die een CST of EU Digitaal COVID-certificaat nodig hebben voor een evenement of reis 

5. TP0600: Symptomatische patiënt met positieve zelftest

 

Wie komt niet in aanmerking?

  1. Symptomatische personen met > 5 dagen klachten

  2. Personen jonger dan 6 jaar

  3. Personen die een dringende hospitalisatie vereisen
  4. Asymptomaticshe hoog-risicocontacten
  5. Clusters
  6. Nieuwe bewoners WZC

 

Wat bij een positief resultaat?

  • De test moet niet worden bevestigd door een PCR-test.
  • De patiënt moet direct in isolatie voor minimaal 10 dagen (voor asymptomatische personen vanaf de dag van de test, voor symptomatische personen vanaf de start van de symptomen).
  • De patiënt zal worden opgebeld door contact tracing. De patiënt zal zijn contacten moeten doorgeven. Deze contacten zullen worden gecontacteerd en een CTPC-code ontvangen voor een PCR-test indien hoog-risicocontact (>15 min en <1,5 m afstand).
  • De patiënt ontvangt geen herstelcertificaat. Als hij/zij dit wenst, moet er nog een bijkomende PCR-test gebeuren.

 

Terugbetaling:

Wie krijgt een gratis test in de apotheek?

Gratis sneltesten zijn enkel mogelijk voor inwoners van België (link APB)

  • Symptomatische personen zonder CTPC-code

  • Symptomatische personen met een CTPC-code van de zelfevaluatie tool van de overheid: hier kan maar 1 gratis CTPC-code worden aangemaakt om de 11 dagen. Wanneer de persoon een 2e test wil, moet hij/zij betalen of naar een arts gaan. Met consent kan je ook het GFD raadplegen om na te gaan wanneer de persoon nog een gratis test gekregen heeft.

  • Terugkerende reizigers die een CTPC-code ontvingen nadat ze hun PLF invulden

  • Niet-verzekerde inwoners van Belgie (symptomatisch met of zonder CTPC of reizigers met CTPC): om je vergoeding te ontvangen, registreer je telkens een (niet-terugbetaalde) verkoop met CNK 5521-513 op naam van de specifieke patiënt of maak je 1 fictieve patiënt aan in je software die je kan hergebruiken voor alle patiënten in deze specifieke gevallen. Al deze verkopen zet je samen op één factuur aan APB. Na 30/06/2022 maak je de factuur op en bezorg je deze aan APB.

 

Wie moet betalen voor zijn test?

  • Personen die een COVID Safe Ticket (CST) of EU digitaal COVID-certificaat willen voor een reis of evenement. (CNK 5521-315)
  • Personen die op reis zijn in België of hier enkele weken verblijven. Zelfs wanneer ze symptomatisch zijn, of vanuit het PLF een verplichte test moeten laten afnemen.

 

Wat met hoog-risicocontacten?

Hoog-risicocontacten mogen nog steeds niet in de apotheek getest worden, maar via PCR-test.
De meest recente info rond de HCR-testing kan u hier terugvinden, of via volgende infografiek.

 

Hoe moet de patiënt zijn het certificaat ophalen?

1. Patiënten met een INSZ nummer:

  • Inloggen met eid/pincode/itsme/… via mijngezondheid.be of via de Covidsafe BE app om het certificaat op te halen.

2. Buitenlanders of personen waarvoor je het INSZ nummer 00000000097 invulde (bv. omdat ze hun eid/pincode kwijt zijn en zich niet kunnen aanmelden via itsme met hun bankkaart):

  • Kunnen via de CTPC code en de 4 laatste cijfers van het gsm nummer het testresultaat raadplegen én het certificaat ophalen. Via mijngezondheid.be of de CovidSafe BE app.
  • Voor hun is de SMS/e-mail wel nuttig en belangrijk. 

 

Nog enkele praktische tips:

  • Controleer steeds de identiteit van wie je test!
  • Maak gebruik van de nieuwe affiche om aan te duiden wie je test in jouw apotheek! Op deze pagina vind je alle informatie en ook printvriendelijkere versies van de affiche!
  • Geef elke patiënt die je test deze flyer mee met alle informatie omtrent hoe ze het certificaat kunnen ophalen!
  • Er worden nooit herstelcertificaten aangemaakt naar aanleiding van een positieve sneltest. Dit is volgens de Europese regelgeving beslist
     

 

Extra nuttige informatie en links:

 

Opleiding?

Het is niet meer mogelijk om in te schrijven voor een opleiding bij KAVA.
Je kan echter wel nog steeds zelf een opleiding volgen bij een arts of verpleegkundige. Hiervoor dient u eerst het webinar te volgen rond de testing. Via deze link kan je die alvast opnieuw beluisteren. Daarna dient u een praktische opleiding te volgen bij de arts of verpleegkundige. Na de praktische opleiding is het belangrijk dat u het deelname-attest laat invullen door de lesgever. 
Download dan hier het deelname-attest.