Je hebt het misschien al gelezen in de media: op de (achterkant van de) handleiding die bij de stoffen mondmaskers van de overheid hoort, staat een label voor de kwaliteit van het gebruikte textiel. Aangezien de eigenaar van dat label daar niet mee akkoord gaat, vraagt de opdrachtgevende overheid ons nu om die handleiding niet langer mee te geven bij het afleveren van die stoffen mondmaskers.

De afwezigheid van het logo “[...] doet niets af aan de goede, bewezen, kwaliteit van de maskers,” laat Defensie weten in een schrijven aan APB, Ophaco en FarmaFlux. De digitale versie van de aangepaste handleidingen zijn op de site van Volksgezondheid reeds beschikbaar, waarbij het logo werd verwijderd.

Ook op Apotheek.be is de digitale handleiding aangepast, zodat je de QR-code die we je eerder bezorgden verder kan gebruiken. Ter herinnering: je kan de QR-codes afdrukken om op je balie aan te brengen, of dit baliedocument printen en ophangen aan je balie voor je patiënten.

In dezelfde brief bevestigt Defensie dat de verdeling van de maskers gewoon verder mag gezet worden met verwijzing naar de online handleiding, dus voorlopig zonder papieren exemplaar. De burger kan de handleiding eenvoudig online raadplegen op de homepage van Apotheek.be en op de webpagina info-coronavirus.be van de overheid.

We zeggen "voorlopig zonder papier", want de leverancier heeft zich geëngageerd om nieuwe handleidingen te drukken en aan de apotheken te bezorgen, zodat je aan de mensen die dat wensen binnenkort toch weer een papieren handleiding zal kunnen meegeven. Het spreekt voor zich dat het drukken en verdelen enige tijd in beslag zal nemen. Hoe lang juist is nog niet duidelijk. We houden jullie op de hoogte zodra we meer weten. Een nieuwe kink in de kabel dus, in dit toch al zeer bewogen verhaal!

Kern van de zaak blijft dat deze maskers kwalitatief zijn en getest zijn (cf. APBFlash van 12/06) en dus geschikt als bijkomende voorzorg in het “nieuwe normaal”. Zo kan elke burger dus zonder financiële drempel meewerken aan het vermijden van een nieuwe opflakkering. En dat hij daarvoor – zoals steeds – terecht kan bij zijn apotheker.

#allemaalsamen houden we het virus onder controle. Laat ons dat niet vergeten!