Update Pharmacy Online

Iets langer dan een jaar geleden vonden er op verschillende locaties infoavonden plaats rond het internetconcept ‘alle apotheken’, gedragen door enkele Vlaamse beroepsverenigingen. Ondertussen is het uitgegroeid tot een nationaal initiatief dat omgedoopt werd tot ‘POL of Pharmacy Online’. (www.pharmacyon-line.be). In het PDF-pictogram aprilnummer van het AFT kon u kennismaken met twee sleutelfiguren bij POL en werd ook het onderscheid tussen de verschillende formules nog eens toegelicht. Hoe ver staan we medio mei? Tijd voor een actuele stand van zaken door POL.

Timing
Het platform ‘Pharmacy Online’ (alleen beschikbaar voor zelfstandige apothekers) is een uniek en complex project binnen Europa. POL pioniert en botste dan ook tegen enkele problemen aan, maar de eindmeet is in zicht. Apothekers die voorlopig intekenden op een van de formules, kregen vanuit POL een mail met de vraag zich definitief in te schrijven.

De ‘brons’ versie is online en kan door iedere apotheker aangevraagd en opgestart worden. De bronsversie is eerder een opstapversie naar andere modules met uitgebreidere functionaliteiten. Tot op heden werd er nauwelijks een beroep gedaan op de helpdesk. Het lage aantal vragen en de aard van de vragen bewijst dat een POL-website makkelijk op te zetten is. Ter info: de POL-helpdesk is 24/7 bereikbaar via telefoon (03/450.67.89) en/of mail (pol@pharmacyon-line.be).
De lancering van de ‘zilver’ versie (met o.a. de mogelijkheid tot online reservatie, vond plaats eind april, de ‘goud’ versie (integratie in software, is voorzien voor eind mei, begin juni.

Er werd bewust voor gekozen iedereen met de brons formule te laten starten om zo vertrouwd te raken met het gebruik van de website. Eens de definitief gekozen versie online staat, kan er via één handeling een upgrade uitgevoerd worden. Het jaarabonnement start pas zodra zilver of goud is vrijgegeven.

Doelgroep
Op korte termijn werd vooral toegespitst op het onboarden van de vooringeschrevenen en de ‘Aposite/Farmatools-klanten’. Later zal elke zelfstandige apotheker aangesproken worden via de verschillende kanalen van de lokale beroepsverenigingen en APB. Op lange termijn (najaar 2018) tenslotte zullen er inspanningen gebeuren naar de patiënt/eindklant toe.

Inhoud
Een eigen schrijversteam werkt volop aan artikels op maat van het publiek die voor alle klanten beschikbaar zijn. Die openbare content kan deels of volledig aangeboden worden op de website van de apotheek. De apotheker beslist zelf wat hij laat zien, maar kan ook een persoonlijke touch geven aan zijn website met zelfgemaakte artikels, campagnes in de apotheek en begeleidende foto’s.
Die ‘eigen content’ is belangrijk voor de binding met zijn patiënten, maar zal vooral invloed hebben op de google-ranking.

Innovaties
Eens de goud module online staat, zal er een eerste evaluatie gebeuren waarbij verbeteringen en vernieuwingen zullen worden aangebracht. De vernieuwingen zullen er vooral op gericht zijn om de contact-, advies- en zorgfunctie van de apotheker nog beter te ondersteunen. Ook de logistieke functie tussen apotheker en patiënt zal verder opgenomen worden. De innovaties zullen deels online, deels via het toevoegen van app’s worden verzekerd.
 

Benieuwd naar POL? Breng een bezoek aan onze test-apotheken:
https://pharmaciedubois.pharmacollective.com  https://apotheekpeeters.pharmacollective.com

Wenst u meer info betreffende POL? Ga naar www.pharmacyon-line.be of stel uw vraag rechtstreeks aan pol@pharmacyon-line.be.