Wanneer de werknemer ziek is …

Ten tijde van de Corona crisis gelden geen andere afspraken dat voordien. Een werknemer die ziek is en niet kan komen werken, heeft recht op een gewaarborgd loon. Indien de werkgever op de werkplaats vaststelt dat de werknemer ziek is of ziektesymptomen vertoont, kan hij de werknemer doorverwijzen naar de arbeidsarts. In geval van twijfel over het waarborgen van de veiligheid van het personeel, neem je dit best op met de externe preventieadviseur (externe dienst voor preventie en bescherming op het werk). Meer info en antwoorden op concrete vragen: https://www.apb.be/nl/corp/volksgezondheid/Info-Corona/FAQ/Pages/droit-s...

Wanneer de zelfstandige apotheker ziek is of de zaakvoerder een apotheek moet sluiten omwille van de corona crisis …

Lokale initiatieven

In het tweede kwartaal van 2020 wordt de vestigingsbelasting niet aangerekend in de stad Antwerpen. https://www.ondernemeninantwerpen.be/nieuws/corona-steunmaatregelen-van-...

Vlaamse initiatieven

De hinderpremie werd uitgebreid in het kader van de coronacrisis en kan je bekomen indien je als zaakvoerder omwille van maatregelen van de overheid je zaak verplicht moet sluiten. Aangezien apotheken niet verplicht sluiten, kunnen zij geen gebruik maken van de hinderpremie. 

Nu is in Vlaanderen echter de ‘compensatiepremie’ aangekondigd. Deze premie wordt voorzien voor ondernemers die een groot omzetverlies hebben en die niet in aanmerking komen voor de hinderpremie. Ook (para-)medische beroepen kunnen in aanmerking komen voor deze nieuwe compensatiepremie. Als voorwaarde geldt dat je een omzetverlies van 60% moet aantonen: voor dit omzetverlies kijkt men naar de periode tussen 15 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Hiervoor kan je in aanmerking komen indien de apotheek om uiteenlopende redenen de omzet plots ziet teruglopen maar ook in het geval van een zelfstandig vervanger die plots opdrachten verliest.

  • De premie bedraagt €3000 voor een zelfstandige in hoofdberoep (of zelfstandige in bijberoep en dezelfde sociale bijdragen betaalt als een zelfstandige in hoofdberoep). 
  • De premie bedraagt €1500 voor een zelfstandige in bijberoep (geldt niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit combineren met een job als werknemer van 80% of meer).

De compensatiepremie kan je binnenkort aanvragen via een toepassing bij VLAIO. (https://www.vlaio.be/nl)

Federale initiatieven: RSVZ

https://www.rsvz.be/nl/news/moeilijkheden-door-het-coronavirus

- Het overbruggingsrecht (wanneer je als zelfstandige je activiteiten moet onderbreken of je apotheek moet sluiten) werd versoepeld en uitgebreid in het kader van de Corona crisis. Het crisis-overbruggingsrecht dekt de periode tussen 1 maart en 30 april 2020, maar deze periode kan worden verlengd als de crisis langer duurt.
- Zorgberoepen en andere essentiële diensten die sluiten, zelfs wanneer ze toch nog dringende gevallen blijven behandelen, zullen ook een beroep kunnen doen op het crisis-overbruggingsrecht.
Het overbruggingsrecht was er tot hiertoe enkel voor zelfstandigen die hun activiteit voor een maand zouden onderbreken of stopzetten. Dit wordt nu – voor alle vormen van overbruggingsrecht – teruggebracht naar zeven opeenvolgende kalenderdagen. In normale tijden staat een onderbreking van zeven dagen voor een uitkering voor zeven dagen. Nu voorziet het crisis-overbruggingsrecht in maart en april in een volledig maandbedrag (€ 1 291,69, (€ 1614,10 bij gezinslast) voor iedere zelfstandige die zijn of haar activiteit omwille van COVID-19 minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen onderbreekt in die maand.

  • Je vraagt het overbruggingsrecht aan bij je socialeverzekeringsfonds,
  • indien je je eigen activiteiten als zelfstandige moet onderbreken of indien je je zaak moet sluiten.
  • Voor wie:
    • Elke zelfstandige in hoofdberoep, helpers en meewerkende echtgenoten, ook startende zelfstandige en zelfstandige in bijberoep (indien voldoende sociale bijdragen)
    • bestuurders, zaakvoerders en werkend vennoten die hun activiteiten onderbreken

Het RSVZ heeft een gratis telefoonnummer ter beschikking gesteld voor alle zelfstandigen: 0800/12 018.