Vrijdag 8 mei heeft het college van de stad Antwerpen formeel beslist om alle inwoners vanaf 12 jaar te voorzien van een herbruikbaar stoffen mondmasker. Voor de verdeling ervan werkt ze samen met de Antwerpse apotheken.

Daarover zou in principe later deze week een officieel persbericht verstuurd worden omdat er nog wat meer duidelijkheid rond de levertermijn moest komen. Naar aanleiding van een vraag op de raadscommissie financiën maandagavond (11/5), is het nu al in de pers verschenen.

De voorbije weken is hieraan hard gewerkt door de vier lokale apothekers die actief zijn in hun eerstelijnszone: collega's Geert Van de Voorde (Antwerpen Centrum), Jeroen De Vleeschouwer (Antwerpen Noord), Ellen Lambrechts (Antwerpen Oost) en Ilse Smets (Antwerpen Zuid).

Er werden duidelijke afspraken gemaakt met de stad over de kwaliteit van de maskers, de distributie, goede informatie naar de burger en een klemtoon op de toegevoegde waarde van de apotheker. Die campagne focust op het belang van de lokale apotheker. Uiteraard werden die lokale apothekers ook vooraf geïnformeerd en met een uitgebreide werkgroep (van andere collega's) zullen we de verdere stappen opvolgen en het patiëntenmateriaal kritisch bekijken.

Het is alleszins een belangrijke boodschap om, nadat het mondmasker de voorbije weken te vaak de gemoederen beroerde, een nieuwe week positief mee te starten. Misschien kan het ook inspirerend werken voor andere gemeenten en eerstelijnszones. Samenwerking loont!