Palliatieve koffer wordt niet meer verdeeld!
Sinds jaren bestaat er een goede samenwerking tussen Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA), Febelco en KAVA voor de verdeling van de palliatieve koffer tijdens de wacht. Zo waren noodzakelijke producten beschikbaar bij apotheken van wacht in de PHA-regio (zie www.pha.be of deze rechtstreekse link voor het werkingsgebied). Sinds de invoering van dagwachten is deze service logistiek niet meer haalbaar voor de groothandel om dit verder gratis te doen. Momenteel wordt de koffer enkel in het weekend nog verdeeld. Een oplossing drong zich op en daaraan is de voorbije weken hard gewerkt achter de schermen.
 
Inhoud koffer standaard aanwezig in de apotheek
Het is de bedoeling een positieve lijst op te stellen van  apotheken uit de PHA-regio, die een beperkte 'koffer' in stock willen nemen.
 
Lijst wordt enkel intern bekendgemaakt
Die positieve lijst is enkel zichtbaar voor de medewerker van PHA (die een 24u/24u dienstverlening aanbieden). Artsen zullen aangeraden worden om een beroep te doen op PHA om te weten in welke apotheken de inhoud van zo’n koffer aanwezig is tijdens de wachtdienst.
 
Aantal producten sterk gereduceerd
De lijst werd vereenvoudigd in die zin dat alle geneesmiddelen die volgens het KB van 2009 verplicht in elke apotheek aanwezig moeten zijn (klik hier om die lijst te raadplegen) uit de koffer werden gehaald.
Van de overige producten werd hun noodzakelijkheid in samenspraak met PHA onderzocht. Dat leidde tot deze ‘restlijst’ ter waarde van €57,8 aankoopprijs.
 
Engagement met opleiding!
KAVA en PHA zijn ervan overtuigd dat deze investering en inspanning onze rol als apotheker en noodzakelijke schakel in de eerstelijn alleen maar kan versterken.
Voor wat hoort wat... en namens KAVA willen we ons samen met PHA engageren om een korte e-learning te ontwikkelen over het gebruik van deze niet alledaagse producten. 
 
We vragen elke apotheek in de PHA-regio om te laten weten of ze hieraan al dan niet (vrijblijvend) wil deelnemen. In alle eerlijkheid hopen we toch op een massale en collegiale deelname van de apotheken zodat de continuïteit gewaarborgd blijft. Gelieve steeds te antwoorden via dit online invulformulier, zodat we de reacties van alle collega's in kaart kunnen brengen. U heeft daarvoor tijd tot en met 31 maart 2019.