De sensibiliseringscampagne voor vaccinatie tegen de griep gaat op 15 oktober van start. Voor ons land zijn er 3,78 miljoen vaccins voorzien, of 840.000 meer dan vorig seizoen. Anders dan vorig jaar is er dit keer geen gefaseerde vaccinatiecampagne. De groothandelaar-verdelers zullen voor 15 oktober starten met het leveren aan apotheken. Dat zal opnieuw in golven gebeuren en in lijn met de voorbestellingen. De groothandelaar-verdelers zullen zelf contact opnemen met hun leden om hen te informeren over de leveringsdata.

Officinaal voorschrijven & derde betaler
Het FAGG heeft ons bevestigd dat de apothekers vanaf 1 oktober gemachtigd zijn om het griepvaccin voor te schrijven aan wie dat wil. De apotheker mag de derde betaler toepassen voor alle doelgroepen (o.a. risicopersonen, gezondheidswerkers en 50-plussers). De terugbetalingsvoorwaarden van het RIZIV zullen op 1 oktober in die zin worden aangepast.

De maatregel, die het traject voor de patiënt verkort en ons toelaat om de vaccinatiegraad te verhogen, zal na de campagne geëvalueerd worden door het FAGG en kan in functie van de resultaten verlengd worden. We rekenen op jullie verantwoordelijkheidsgevoel om ervoor te zorgen dat het systeem van de derde betaler wordt toegepast bij mensen die tot de doelgroepen behoren (het gemakkelijkste criterium is 'iedereen vanaf 50 jaar') en niet bij mensen die geen recht hebben op een tussenkomst van het RIZIV. Bij onduidelijkheid, bv. voor mensen onder de 50 jaar met twijfel over de chronische ziekte, kan je best naar de huisarts verwijzen om te beoordelen of griepvaccinatie al dan niet noodzakelijk is. ​

(Bron: APB nieuws 8/9/21)